Za vse narudžbe više od 800kn, dostava je BESPLATNA

Kako odabrati LED žarulju koja će odgovarati našim zahtjevima?

Prilikom planiranja nove rasvjete ili zamjene klasičnih žarulja LED žaruljama važno je da ona zadovolji naša očekivanja i dovoljno osvijetli površinu i prostor. Bilo da je riječ o dekorativnoj ili funkcionalnoj rasvjeti, u ovom članku objasnit ćemo vam na što treba paziti prilikom kupnje LED žarulja. Počet ćemo s odabirom boje svjetlosti, tople ili hladne bijele.

BOJA SVJETLOSTI, TOPLA ILI HLADNA BIJELA?

Jedno je od čestih pitanja prije kupnje koju boju odabrati, toplu ili hladnu bijelu? Nema ispravnog odgovora. Da objasnimo, boja svjetlosti je karakteristika LED žarulje koja ne utječe na njezin rad. To je samo boja svjetlosti koju emitira LED žarulja, zato odabir potpuno ovisi o vašem ukusu. Na sljedećoj fotografiji možete vidjeti razliku.

Topla bijela
To je bijela boja sa žućkastim odsjajem i jednaka je svjetlosti koju emitiraju klasične žarulje. Ugodna je za oči i zato se preporučuje za upotrebu u boravišnim prostorima kao što su kuhinja, dnevna soba i spavaća soba.

Hladna bijela
To je bijela boja s plavičastim odsjajem i slična je svjetlosti koju emitiraju automobilske ksenonske žarulje. Zbog plavičastog odsjaja prostor se doima hladnijim i zato je prikladna za vanjsku rasvjetu i rasvjetu kupaonica, hodnika, ureda. Treba napomenuti da hladna bijela boja ima otprilike 10 % veću svjetlosnu jakost od bijele. Vrlo je važna i korisna karakteristika te boje da zbog svoje temperature ne privlači insekte.
TOPLA BIJELA
HLADNA BIJELA

KUT SVJETLOSTI

Važna karakteristika žarulje koja je navedena u tehničkim podacima svake LED žarulje. To je kut svjetlosti pod kojim žarulja svijetli na površinu. Na tržištu postoje LED žarulje s kutom svjetlosti od 15° do 360°. Vrlo je bitno da s obzirom na svoje zahtjeve i potrebe odaberete pravi kut svjetlosti. Prilikom odabira je dobro uzeti u obzir sljedeće smjernice.
60°
120°
360°
Na prethodnim slikama prikazan je kut svjetlosti od 60°, 120° i 360°. Mnogo klijenata smatra da je širi kut bolji jer osvjetljuje cijeli prostor, ali to nije pravilno u svim slučajevima. Dopustite da vam objasnimo. Na svim trima slikama je točka X, ona predstavlja prostor u kojem želimo najviše svjetlosti (stol). Prilikom upotrebe žarulje jednake snage ta je točka u prvom slučaju (60°) osvijetljena 100 % svjetlosti, u drugom slučaju (120°) 50 % svjetlosti, a u trećem slučaju (360°) do te točke dopire samo 15 % svjetlosti. Ne zaboravite, žarulja u sva tri slučaja ima istu snagu. Pripremili smo tablicu pri odabiru optimalne žarulje za svoj prostor:

60°

- Rasvjeta stolova (radnih, za jelo, klupskih) – Rasvjeta vitrina i polica – Dekorativna rasvjeta gdje je potrebna usmjerena svjetlost

120° - 180°

- Optimalan kut za rasvjetu cijelog prostora

360°

- Prikladna za upotrebu u staklenim i tekstilnim svjetiljkama – Prikladna za upotrebu u stropnim svjetiljkama gdje je žarulja postavljena vodoravno

SNAGA LED ŽARULJE

Za lakšu odluku pri odabiru snage pripremili smo LED kalkulator koji na osnovi tehničkih podataka LED žarulja i potrebnih stupnjeva svjetlosne jakosti u prostorima izračuna idealan broj i snagu LED žarulja. Izračun se temelji na ravnomjernom rasporedu i upotrebi LED žarulja s kutom svjetlosti 120° - 180°. Za izračun upišite dimenzije vašeg prostora, izaberite željenu svjetlosnu jakost i kliknite izračunaj.Svjetlosna jakost:Niska Srednja Visoka
Boja zidova:Svijetla Tamna