Za vse narudžbe više od 800kn, dostava je BESPLATNA

Top 5 pitanja kod kupnje ugradbenih lampa


1. Je li bolje odlučiti se za LED lampe s fiksnim LED diodama (npr. ugradbene LED svjetiljke SLIM) ili lampe s mogućnošću zamjene LED žarulje (npr. ugradbene svjetiljke za GU10 žarulje)?

Na to pitanje teško je jednoznačno odgovoriti, jer svaka opcija ima svoje prednosti i slabosti. Zato smo pripremili donju tablicu s detaljnim objašnjenjem specifikacija.
UGRADBENE LED LAMPE ZA GU10 LED ŽARULJE UGRADBENE LED LAMPE SLIM
Trajnost 10000h - 30000h 30000h - 40000h
Sva LED rasvjeta SLIM konstruirana su tako da imaju napajač odvojen od svjetiljke. Napajač i LED diode tako se međusobno ne zagrijavaju, zato je trajnost ugradbenih LED svjetiljki SLIM bitno dulja. Pri LED žarulja napajač je već ugrađen u samoj LED žarulji, što znači višu temperaturu djelovanja, a to posljedično utječe na trajnost koja je stoga kraća. LED paneli SLIM u usporedbi s LED žaruljama teža su i veća, što znači dodatno hlađenje (a i time dulju trajnost).
Dubina ugradnje 8cm 3cm
LED diode kod LED panela SLIM ugrađene su na samom rubu, zato te lampe za ugradnju ne trebaju više od 3 cm dubine. U LED žaruljama GU10 LED diode su ugrađene iznad napajača, zato je dubina potrebna za ugradnju najmanje 8 cm. Na tržištu se inače mogu naći još neke vrste LED žarulja koje su niže (GX53, G9), ali i one obično trebaju najmanje 4 – 5 cm.
Kut svjetlosti 60°-180° 180°
U našoj ponudi možete odabrati između GU10 LED žarulja s usmjerenom ili raspršenom svjetlošću. LED paneli SLIM postoje samo sa širokim kutom osvjetljenja od 180°, što znači da je svjetlo vrlo ravnomjerno i raspršeno.
Izbor snage svjetiljke 3-6W 3-18W
Posebnosti pri kupnji Ugradbena lampe za GU10 LED žarulje mogu se nabaviti s bijelim, krom i mat završnim slojem. Ugradbene LED lampe SLIM mogu se nabaviti u mogu se nabaviti 4 različitih boja. Iste boje na raspolaganju su i u verziji nadgradnih svjetiljki.
Posebnosti kod montaže Nema posebnosti, lampa se poveže izravno na 230V i nisu potrebni dodatni elementi. Nema posebnosti, lampa se poveže izravno na 230V i i nisu potrebni dodatni elementi.


2. Za koju snagu i raspored ugradbenih svjetiljki da se odlučim?

Za pomoć pri odluci o tome koliko LED svjetiljki postaviti, uporabite naš kalkulator za izračun jačine osvjetljenja. Kod raspodjele je najbolje da bude što ravnomjernije.


3. U dnevnoj sobi namjeravam imati pet ugradbenih svjetiljki. Kako da ih povežem?

Za povezivanje više ugradbenih svjetiljki potrebno je napraviti paralelno spajanje. Kod paralelnog spajanja do svake svjetiljke dovede se fazni (L) i neutralni (N) vodič (kabel) na koje se povežu kontakti svake svjetiljke. Shema je prikazana na slici dolje:


4. Mogu li ugradbene lampe postaviti vani i u kupaonici?

Ako ugradbene lampe vani nisu izravno izložena kiši i vremenskim utjecaja (ako su pod krovom), nije potrebna vodootporna zaštita (oznaka može biti IP20 ili više). Vlažnost zraka i temperaturne razlike ne utječu na lampe koja nisu vodootporna jer ona prema standardima moraju biti proizvedena za temperature od -20 °C do +40 °C i za vlažnost od 0 – 90 %. U kupaonici je lampe koja nisu vodootporna dopušteno montirati najmanje 0,60 m od kade/tuša (gledano s tlocrta). Za montažu izravno nad tušem ili kadom potrebno je odabrati lampe s vodootpornom zaštitom (oznaka IP44 ili više).


5. Mogu li kod LED svjetiljki SLIM povezati više svjetiljki samo na jedan napajač?

Pitanje se odnosi samo na ugradbene LED svjetiljke SLIM

Poznajemo dvije vrste napajača, i to napajače s konstantnom strujom i napajače s konstantnim naponom. Neki proizvodi, kao što su npr. LED trake, za rad trebaju napajač s konstantnim naponom. Zato kod LED traka na jedan napajač spajamo više komada LED traka. LED paneli SLIM za za rad trebaju napajač s konstantnom strujom. Kod te vrste napajača moguće je na njih spajati samo jednu LED svjetiljku. U slučaju spajanja dviju ili više LED svjetiljki SLIM na jedan takav napajač LED svjetiljke ne bi radile ili bi odmah pregorjele. Zato je nužno da se LED svjetiljke SLIM upotrebljavaju samo s priloženim napajačima (dakle s napajačima s konstantnom strujom).