Za vse narudžbe više od 800kn, dostava je BESPLATNA

Montaža ugradbenih i nadgradnih LED panela

Kod novogradnje i adaptacije starog stana često se susrećemo s LED rasvjetom (LED panelima SLIM). Zbog praktičnosti i izvrsnog omjera cijene i kvalitete LED paneli SLIM postali su vrlo aktualni. Montaža tih svjetiljki jednostavna je, zato više od osnovnog znanja o struji neće biti potrebno. Za pomoć u montaži pripremili smo kratak vodič po koracima za montažu LED rasvjete. Upute vrijede za ugradbena i nadgradna LED rasvjetna tijela SLIM, ali kod nadgradnih preskočimo 3. korak o pripremi rupe u stropu.

1. KORAK: PLANIRANJE RASVJETE

Kod planiranja se najprije treba pitati kakav učinak želimo postići rasvjetom. Kod odgovora na pitanje postaviti veći broj slabijih LED rasvjetnih tijela ili manji broj jačih najlakše ćete si pomoći člankom »Koju snagu LED svjetiljki trebam«. U članku ćete pronaći i kalkulator kojim možete izračunati optimalan broj LED rasvjetnih tijela za prostor određenih dimenzija.


Raspored, odnosno postavljanje rasvjete u prostoru sljedeći je korak koji treba uzeti u obzir kod planiranja. Najbolje je da su rasvjetna tijela raspoređena u prostoru što ravnomjernije. Ako na određenom mjestu želite jače osvjetljenje, LED rasvjetna tijela koncentrirajte na tom području.


Kod ugradbene rasvjete svih vrsta potrebno je uzeti u obzir i promjer odnosno dubinu rupe. Ugradbena LED rasvjetna tijela SLIM za ugradnju trebaju najmanje 3 cm dubine. To je dubina koja je potrebna za ugradnju LED svjetiljke SLIM zajedno s napajačem. Napajač ne mora biti izravno iznad svjetla. Ako je prostor lijevo ili desno od LED svjetiljke, napajač se može gurnuti i na stranu. Time se smanjuje potrebna dubina za nju koje je u tim slučaju jednaka debljini samog napajača, što iznosi oko 2,5 cm.

2. KORAK: ELEKTRIČNA INSTALACIJA

Prije početka montaže rasvjete uvjerite se da u mreži nema električnog napona. Kad definirate plan rasvjete, možete početi s montažom. To znači polaganje električnih kabela koje rasporedite tako da do svake svjetiljke dovedete napon od 230 V. Kod spajanja više svjetiljki primijenite paralelno spajanje koje je prikazano na slici dolje. Za spajanje kabela najlakše je uporabiti obične konektore za kabel koje ćete pronaći u svakoj tehničkoj trgovini. Kod izbora kabela možete se odlučiti za kabel 2x0,75 ili 2x1,50 s dvostrukom izolacijom (za 230 V).

3. KORAK: PRIPREMA RUPE U STROPU


Ugradbene LED svjetiljke SLIM različitih su dimenzija s obzirom na jačinu, zato se rupe ne pripremaju prije nego odluke o tome koju ćemo svjetiljku ugraditi. Okrugla ugradbena LED rasvjetna tijela SLIM imaju okrugle rupe, a uglata ugradbena LED rasvjetna tijela SLIM kvadratne. Kod montaže okruglih bit će najlakše ako upotrijebite krunu za bušilicu. Nemate li krunu pravih dimenzija, ili pripremate rupu za uglatu svjetiljku, možete je napraviti ručnom ili električnom ubodnom pilom.

4. KORAK: UMETANJE OPRUGE


LED rasvjetna tijela SLIM zbog lakšeg transporta i manje mogućnosti oštećenja pakirana su bez opruge. Opruge treba umetnuti ručno, prije početka montaže. Za pomoć kod umetanja opruge pripremili smo animaciju. Opruga se kod umetanja jednostavno rastegne i umetne u LED svjetiljku.

5. KORAK: SPAJANJE LED SVJETILJKE

Za spajanje LED rasvjetnih tijela SLIM u praksi je najlakše uporabiti konektore za kabel. Kabele čvrsto privijemo u konektor i prije završetka montaže povjerimo čvrstoću spoja. Nakon završetka montaže možemo ponovo pustiti struju u električnu mrežu.